Ciasteczka z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Mąkę, proszek i sól przesiać. Odstawić.
3.Jajko utrzeć z białym i brązowym cukrem.
4.Dodać masło i cukier waniliowy i ponownie utrzeć na gładką masę.
5.Dodać mąkę i płatki kukurydziane. Wymieszać.
6.Czekoladę i orzechy posiekać i dodać do ciasta. Wymieszać.
7.Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok. 5cm. Nie spłaszczać ciasteczek w żaden sposób, podczas pieczenia same zrobią się płaskie.
8.Piec 10-12 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są jeszcze miękkie. Potrzebują chwili, żeby nabrały chrupkości.
Komentarze