Ciasteczka Twarogowe

4.5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i tanie 4-składnikowe ciasteczka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 szt.

    250 g masła lub margaryny
    125 g cukru kryształu
    70 g twarogu półtłustego
    450 g mąki pszennej
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    4 paski ulubionej czekolady,lub można użyć do wypełnienia ciasteczek marmolady np.różanej
    cukier kryształ do obtoczenia ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka. 1. Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej !!!
    Do miękkiego masła wsypujemy cukier,szczyptę soli,oraz rozdrobniony widelcem twaróg,
  • Cisteczka. 2. wyrabiamy ręka do jednolitej masy,dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ręką ciasto.
  • Ciasteczka. 3. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy w rękach kulki średnicy 2,5-3 cm,następnie delikatnie je spłaszczamy,
  • Ciasteczka. 4. spód ciasteczka wkładamy do salaterki z cukrem,przekręcamy ciasteczkiem w prawo i w lewo,odwracamy cukrem do góry.
  • Ciasteczka. 5. Do zrobienia wzorku na ciasteczkach jest nam potrzebne opakowanie od zabawki z Kinder Jajka,pożyczyłam od synka ;-)
    Dzielimy jajko na pół,i wykorzystujemy,mniejszą część.
    Na około każdego ciasteczka robimy nacięcia-do połowy,rantem jajka,gotowe ciacha układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,w każdym ciasteczku,na środku robimy małym palcem dziurkę.
    Piec pierwsze 15 min.w temp.180 C i jeszcze 5 min.w temp.200 C.
    Srodek wystudzonych ciasteczek uzupełniamy roztopioną czekoladą na parze,lub podgrzaną marmoladą ze szprycy.

Porady

Ciasteczka można nadziać wedle uznania i smaku,przechowywać w zamkniętej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować