Ciasteczka ryżowe z płatkami owsianymi i bakaliami

4.47 (170 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z mąki ryżowej, bez masła, jajek ,cukru (tylko miód i bakalie nadają słodycz). Bardzo kruche :) Zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka płatków owsianych
    pół szklanki słonecznika
    pół szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy)
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka ryżowe z płatkami owsianymi i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, płatki, słonecznik i drobno pokrojone bakalie,wymieszać. Dodać miód, olej i aromat migdałowy. Przygotować mikser i powoli wlewać wodę, miksując do połączenia składników. Dolałam pół szklanki wody, konsystencja była kleista, taka powinna być.
  • Ciasteczka ryżowe z płatkami owsianymi i bakaliami 2. Z ciasta należy uformować niewielkie kuleczki i rozpłaszczyć je dłonią.
    Tak uformowane ciastka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 180st. przez około 20 minut - ciasteczka powinny być zarumienione. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować