Ciasteczka ryżowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty i wilgotny wypiek, którym z przyjemnością poczęstują się dzieci i dorośli.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego, bezsmakowego
    2 jajka
    80 g miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g ulubionego dżemu lub owoców w żelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Dżemy

Ciasteczka ryżowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kleik, pokrojone na kawałki masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. W każdej kulce, za pomocą końca drewnianej łyżki, robimy na środku głęboką dziurkę. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 17 minut. Po upieczeniu wypełniamy je dżemem lub żelem. Ciasteczka wstawiamy jeszcze na dwie minuty do gorącego piekarnika. Wyjmujemy i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego!

Porady

Cukier można zastąpić ksylitolem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kleik ryżowy Ryż Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować