Ciasteczka półfrancuskie

4.5 (162 ocen)

Tym razem mój wybór padł na półfrancuskie ciasteczka.

Składniki:

  • 35 dag mąki (11 łyżek)
    1 kostka masła
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta proszku do pieczenia ( na czubku noża)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypuję do misy malaksera, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Siekam na najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam na suchej blasze, smaruje wierzch rozmąconym białkiem i posypuje cukrem kryształem. Piekę przez 10 minut w temperaturze 200'C. Wyjmuję i studzę.

Porady

Tego ciasta nie wolno zagniatać rękami . W razie gdy nie mamy malaksera ciasto siekamy nożem aż powstanie kula.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować