Ciasteczka półfrancuskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jako córka cukiernika dobrze wiem, że domowe ciasto jest najlepsze.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 60 dag mąki
    ● 2 kostki margaryny
    ● 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
    ● 4 żółtka
    Oraz:
    ● jajko
    ● kolorowa posypka lub gruby cukier

Ciasteczka półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mąką siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 2 godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
  • 3. W miseczce rozkłócamy jajko i smarujemy nim ciastka. Dekorujemy posypką lub cukrem. Pieczemy na rumiano w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy