Kto ma ochotę na pyszne ciastka, na które potrzebujemy naprawdę niewiele czasu. Np zapowiadają się goście, w szafce nic słodkiego, takie ciasteczka to idealne rozwiązanie :)
Ciasteczka podwójnie czekoladowe z kawałkami czekolady karmelowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, cukier waniliowy oraz jajko ucieramy. Następnie dokładamy do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz kakao. Ja wszystko robiłam ręcznie, nie chciało mi się nawet miksera wyciągać, nie było takiej potrzeby. Poza tym i mniej mycia przy okazji. Na koniec dokładamy skrojoną na drobno czekoladę. Dobrze przemieszać. Małą łyżeczką wybieramy ciasto, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W odpowiednich odstępach, ciasteczka się trochę rozleją. Ja delikatnie spłaszczyłam kulki widelcem.
Do nagrzanego piekarnika na ok 12-15 minut w temperaturze 170-180stopni. Ciastka po wyciągnięciu będą dość miękkie. Studzimy na kracie. W tym czasie pięknie stwardnieją :)
Komentarze