Ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą

4.49 (192 ocen)

  • 20 min

Te ciasteczka uwielbiają i dzieci i dorośli.

  • 20 min

Składniki:

  • *1 kostka miękkiego masła
    *3/4 szklanki cukru
    *1 jajko
    *2,5 szklanki mąki
    *1/2 łyżeczki soli
    *1 łyżeczka sody
    *1,5 tabliczki mlecznej czekolady
    *1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa końcowa. 1. Czekoladę kroimy w kostkę,a orzechy dość grubo siekamy.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajko-mieszamy-a następnie dodajemy mąkę,sodę,sól i znowu dokładnie mieszamy (można zmiksować).Do masy wrzucamy orzechy i czekoladę,całość mieszamy łyżką.
  • Utworzone kuleczki z masy. 2. Z powstałej masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układamy je na blasze.Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku o temp.180 stopni.

Porady

Zamiast orzechów i czekolady można dodać rodzynki,czy inne bakalie wg. uznania.Proponuję także blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować