Ciasteczka owsiano-rodzynkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis jest naprawdę dobry i sprawdzony. Ciasteczka idealnie nadają się na przyjęcie, imprezę, święta, czy po prostu do schrupania do popołudniowej herbatki czy kawki. Gdy je zrobię, zaraz znikają.

  • 45 min

Składniki:

  • około 3/4 kostki masła
    pół szklanki cukru
    szklanka brązowego cukru
    łyżeczka esencji waniliowej
    1 jajko
    około 1,5 szklanki mąki (22 dag)
    ćwierć łyżeczki sproszkowanych goździków
    pół łyżeczki cynamonu w proszku
    łyżeczka sody oczyszczonej
    10 dag płatków owsianych (najlepiej górskich)
    15 dag rodzynków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka owsiano-rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło wraz z obydwoma rodzajami cukrów na puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową i jajko. Całość dobrze mieszamy.
  • Przesiewanie mąki 2. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną i powoli dodajemy do przyrządzonej wcześniej masy. Na końcu do masy dodajemy płatki owsiane i rodzynki.
  • Ciasteczkowa masa 3. Kiedy ciasto jest gotowe, nakładamy je łyżeczką na suchą blachę do pieczenia ( ciasteczka można kształtować również w dłoniach na małe placuszki).
  • ciasteczka 4. Pieczemy ciasteczka przez ok. 15 minut, aż ich brzegi staną się złotobrązowe.

    Piec w temperaturze 190 °C.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich ciastek, proponuję zmniejszyć podane w przepisie ilości cukru. Ja do swoich dodaję trochę ponad połowę proponowanej porcji cukru. Warto też eksperymentować - zamiast cukru można dodać miód. Proponuję dodać też większe ilości przypraw, do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować