Ciasteczka mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

Ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami to małe co nieco do kawy

Składniki:


  • 2 szklanki mąki tortowej
    kostka margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    4 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania
    ok 200 g orzechów włoskich

Ciasteczka mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki.
    Małą łyżeczką nabierać ciasto,formować kuleczki,lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem.
    Piec ok 12-15 min w 180stC.Po ściągnięciu i po upieczeniu są bardzo miękkie,ale z czasem stają się coraz bardziej kruche.Z takiej ilości wychodzi ok 40-50 ciasteczek.Oczywiście wszystko zależy od wielkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy