Ciasteczka migdałowe z marcepanem

4.48 (201 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasteczka to słodki dodatek do porannej kawki

  • 60 min

Składniki:

  • 200g mąki

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    140g masła

    80g cukru pudru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    1 żółtko

    40g mielonych migdałów

    Składniki na masę marcepanową

    150g marcepanu

    50g cukru pudru

    Składniki do dekoracji:

    dżem morelowy

    połówki migdałów

    Składniki polewy:

    100g czekolady deserowej

    1 łyżka planty
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Ciasteczka migdałowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka migdałowe z marcepanem 1. Mąkę,proszek,cukier puder,cukier waniliowy,mielone migdały wysypać na blat, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać krążki o śr. 4 cm , wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 8-10 min na złoty kolor. Upieczone ciasteczka odstawić do wystygnięcia. Marcepan wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować i wycinać krążki wielkości ciasteczek. Każde ciasteczko smarujemy marmoladą morelową , kładziemy krążek z marcepanu i dociskamy.
    Przygotowanie polewy:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę planty, mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą. Ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej , doklejamy migdał, kładziemy na tackę wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować