Ciasteczka migdałowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,proszek,cukier puder,cukier waniliowy,mielone migdały wysypać na blat, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać krążki o śr. 4 cm , wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 8-10 min na złoty kolor. Upieczone ciasteczka odstawić do wystygnięcia. Marcepan wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować i wycinać krążki wielkości ciasteczek. Każde ciasteczko smarujemy marmoladą morelową , kładziemy krążek z marcepanu i dociskamy.
Przygotowanie polewy:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę planty, mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą. Ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej , doklejamy migdał, kładziemy na tackę wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego.
Komentarze