Ciasteczka mandarynkowe z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło pokrojone w kostkę, cukier, i dwie rozdrobnione mandarynki. Wyrabiamy ciasto aż do doskonałego połączenia się wszystkich składników, a potem wstawiamy je na pół godziny do schłodzenia do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm a następnie wykrawamy wzory. Ciasteczka wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożenie do piekarnika malujemy ciasteczka po wierzchu białkiem lekko pomieszanym ze startą skórką z pomarańczy. Dzięki czemu po upieczeniu ciastka będą fantastycznie pachniały. Ciasteczka pieczemy ok 10 min w temp 180 stopni. Na Święta idealnie się nadają :)
Porady
jeśli chcecie aby Wasze ciasteczka były bardziej miękkie, pieczcie je 1-2 min krócej :)
Komentarze