Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami

4.5 (141 ocen)

Bardzo dobre ciasteczka z nadzieniem jabłkowym. Robi się je bardzo szybko, a smakują pysznie. Długo również zachowują świeżość. Gorąco polecam!

Składniki:

  • CIASTO
    mąka – 2 szklanki
    cukier – 40 g
    świeże drożdże – 25 g
    mleko – 50 ml
    masło – 100 g
    jajka – 2 szt.
    sól – szczypta

    NADZIENIE
    jabłka – około 0,5 kg
    miód pszczeli – 100 g
    masło – 50 g
    cynamon do smaku

    DEKORACJA
    cukier do obtoczenia z jednej strony

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski (niewielką ilość pozostawiamy do podsypywania). W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • 2. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.
  • 3. Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy różne kształty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy i zlepiamy, formułując różne kształty. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każde ciasteczko smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a ciastka odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować