Ciasteczka kruche z wody

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka z wody. Ciastka proste do zrobienia i napisałabym również szybkie; są one szybkie, ale poza czasem, który musimy odczekać kiedy ciasto na ciasteczka się będzie chłodzić.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g masła
    40 g drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    160 g gęstej śmietany 18%
    1 białko z jajka
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka kruche z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Masło siekamy z przesianą mąką, dodajemy drożdże, cukier, sól i śmietanę. Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi).
  • 2. Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny.
  • 3. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty.
  • 4. Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175st na złoty kolor około 12-15 minut...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować