Pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka z wody. Ciastka proste do zrobienia i napisałabym również szybkie; są one szybkie, ale poza czasem, który musimy odczekać kiedy ciasto na ciasteczka się będzie chłodzić.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g masła
40 g drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
160 g gęstej śmietany 18%
1 białko z jajka
cukier do posypania
Ciasteczka kruche z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Masło siekamy z przesianą mąką, dodajemy drożdże, cukier, sól i śmietanę. Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi).
2.Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny.
3.Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty.
4.Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175st na złoty kolor około 12-15 minut...
Komentarze