CIASTECZKA KRUCHE ORZECHOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i bardzo smaczne ciasteczka, które w pojemniku wytrzymują nawet 2 msc. I nadal są smaczne i bardzo kruche.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag maki krupczatki,
    25 dag maki ziemniaczanej,
    15 dag masła,
    15 dag margaryny,
    2 łyżki smalcu,
    20 dag cukru,
    2 całe jajka,
    12 1/2 dag orzechów włoskich mielonych,
    1 cukier waniliowy,
    1 mały proszek do pieczenia ( ok 2 łyżeczki)

Ciasteczka kruche orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, masło, smalec utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajka i nadal ucierać.
    Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinać w folię i włożyć do lodówki na ok 2 godz.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.
    Piec w 200 C ok 12 min.

Porady

Po upieczeniu i wystygnięciu można dać sobie do pudełka na ciastka. doskonale sie przechowują. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy