Ciasteczka- kocie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz marmolady i cukru pudru zagnieść.
Wyrobione kruche ciasto wstawić na 1h do lodówki.
2.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1/3 cm. Wykrawać kółeczka. Połowę krążków odłożyć .
3.W pozostałych wyciętych krążkach zrobić mniejsze otworki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
4.Piec na złoty kolor w temp 150-160 C z termoobiegiem.
Upieczone i wystudzone ciastka sklejać marmoladą. Ułożyć w pojemniku, posypać każde cukrem pudrem (lub przed samym podaniem). Przykryć folią spożywczą by zmiękły.
Porady
Dla mnie najlepiej smakują z (gęstymi) powidłami śliwkowymi lub mirabelkowo- jabłkowymi. Oczywiście domowej roboty :)
Komentarze