Ciasteczka francuskie z powidłami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pomysł na szybkie i łatwe słodkości? Ciasteczka francuskie z ulubionym nadzieniem. W sklepach jest ograniczona ilość zawartość takich ciasteczek, a gdy robimy je sami to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.

  • 35 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    powidła śliwkowe (lub inny ulubiony dżem)
    jajko

Ciasteczka francuskie z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na 15 kawałków (lub 12 jeśli chcemy większe ciastka). Na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżeczce powideł, możemy je trochę rozsmarować.
    Ciastka składamy na pół, a brzegi dokładnie zawijamy. Gotowe ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem.


    Pieczemy na złoty kolor ok.20-25minut w temperaturze 200stopni.

Komentarze

Podobne przepisy