Ciasteczka bardzo czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasteczka czekoladowe, świetne do kawy, lub herbaty. Warto je mieć w puszce lub słoiku, żeby były pod ręką, zawsze kiedy najdzie nas ochota. Z podanych składników zrobiłam 46 ciasteczek

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    100 g. masła
    3/4 szklanki cukru (150 g )
    250 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka bardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka czekoladowe 1. Czekoladę posiekać nożem.

    Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać. Dodać pokrojone masło. Wysiekać.
    Wsypać czekoladę. Zrobić kopczyk i dodać jajka. Zagnieść gładkie ciasto.
    Jeśli będzie za suche, to można dodać łyżkę śmietany.
    U mnie, było w sam raz . Ładnie się zagniotło. Z ciasta uformować kulę,
    zawinąć w folię aluminiową i schłodzić około godzinę w lodówce.
  • Ciasteczka czekoladowe 2. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować.
    Przy wałkowaniu dość sporo podsypywałam mąką.
    Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka czekoladowe 3. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut.

Porady

Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Po wystudzeniu twardnieją. Nie przedłużajcie czasu pieczenia, bo będą za twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować