Chutney z mango

4.5 (169 ocen)

Chutney to rodzaj pikantnej, lekko słodkiej konfitury, wywodzącej się z kuchni hinduskiej. Niezastąpiony dodatek do dań typu curry. Kurczak, a nawet sam ryż smakują z nim obłędnie. Zawsze warto mieć go pod ręką - nie wiadomo kiedy wpadną goście :)

Składniki:

  • 1 1/2 kg mango
    1 główka czosnku
    2 łyżki świeżo startego imbiru
    400 g rodzynek
    1/2 szklanki octu ryżowego
    150 g brązowego cukru
    1 papryczka chili (albo i 2 jeśli chcecie bardzo ostry)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury Chutney

Chutney z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mango obrać ze skórki, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie na małym ogniu. Dodać starty imbir, posiekany czosnek, ocet, cukier, rodzynki i posiekaną papryczkę, dusić około godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Pod koniec posolić do smaku. Przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem.

Porady

Mango najlepiej obierać szklanką :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować