Chutney śliwkowy z imbirem

4.49 (178 ocen)

Chutney śliwkowy najlepiej smakuje z serami, wędlinami, pieczonym drobiem (kaczka, gęś).

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    2 duże czerwone cebule
    rodzynki - 1 garść (jakże precyzyjna jednostka miar ;)
    2 czubate łyżki utartego świeżego imbiru
    2 łyżki jasnej gorczycy
    1-2 łyżki mielonej kolendry
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu (może okazać się zbędna jeśli śliwki są bardzo słodkie)
    5 łyżek octu balsamicznego
    2 łyżki octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney śliwkowy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
    Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać aż śliwki puszczą sok.
    Zmniejszczyć temperaturę gotowania do minimum, dodać pozostałe składniki sosu.
    Dusić pod przykrycie min. 1 godzinę. Często mieszać drewnianą łyżką, ponieważ chutney łatwo przywiera do dna garnka.
    Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, pozostawiać do góry dnem, do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować