Chutney pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodatek do mięs ,makaronów itp

  • 60 min

Składniki:

  • •1/2 kg pomidorków czereśniowych
    •1 pomarańcza
    •1 cytryna
    •Kawałek imbiru
    •1 laska cynamonu
    •1/2 kg cukru
    •100 ml wermutu ziołowego
    •1 łyżeczka pokruszonej ostrej papryki
    •Sól

Chutney pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę umyć ,pokroić w plasterki. Włożyć do rondla. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę. Wsypać cukier. Dodać starty na tarce imbir ,laskę cynamonu i ostrą paprykę. Gotować na wolnym ogniu 15 min.
    Pomidorki umyć ,rozciąć na połówki. Usunąć pestki. Pomidorki włożyć do syropu z pomarańczami ,zalać winem ,doprawić solą ( ½ łyżeczki). Doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć płomień i dalej gotować 3 min. Zestawić z ognia ,ostudzić. Powtórzyć zagotowywanie i studzenie dwukrotnie. Usunąć cynamon. Chutney przełożyć do słoiczków ,pasteryzować 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy