Chutney dyniowo-imbirowy

0 (0 ocen)

  • 1 min

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko- jak jest zima, to musi być zimno" A ja mówię, że jak jest sezon dyniowy to to musi być dynia :) Przepisów na zupy, kremy, ciasta, konfitury jest całe mnóstwo. Ja dzisiaj poszalałam, zrobiłam chutney z dyni. Jest dobry. I dla tego dzielę się przepisem z Wami.

  • 1 min

Składniki:

  • 1,5 kg. oczyszczonej dyni
    5 pomarańczy
    2 małe korzenie imbiru świeżego (ok.25 dkg.)
    0,5 szkl. octu winnego
    0,5 kg. cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka mielonych goździków
    0,5 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
    1 łyżeczka cynamonu
    pieprz opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney Dodatki

Chutney dyniowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy chutney 1. Ja oczywiście korzystam z mojego super niezawodnego robota kuchennego i tarkuję wszystko na drobniutkiej tarce ( starkowanie jest najlepszym sposobem, bo szybko się wszystko ugotuje i nie będzie grudek) jeśli tego nie macie, można pomarańczę i dynie pokroić na drobne kawałki, a imbir starkować na drobnych oczkach. Całą tę masę gotować ok. pół godz. należy pamiętać o mieszaniu.
    jeśli wcześniej nie było to tarkowane, to na tym poziomie należy to zblendować.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki, gotujemy znowu ok. 20 min. na sam koniec można dodać trochę pieprzu jeśli ktoś lubi bardziej ostre.
    Wrzątek wkładamy do słoików, odwracamy do góry dnem. jak słoiki będą chłodne wynosimy je do chłodnego i ciemnego miejsca

    Z tej porcji wychodzi ok. 2,5 litra

Porady

chutney ma świetny smak słodko wytrawny. Idealnie nadaje się do obiadu z mięsem drobiowym jak również do kanapek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować