Chutney Banana Curry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosta słodko-pikantna w przygotowaniu pasta. Do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Do kanapek, naleśników, pierogów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnie jabłko
    1 mała cebula
    2-3 łyżki octu jabłkowego

    pieprz czarny
    1 łyżeczka curry w proszku

    1 banan
    garść rodzynek

Chutney banana curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula + jabłko 1. Cebulę i jabłko (bez skórki) kroimy w kostkę.
    Dusimy na małym ogniu z dodatkiem octu jabłkowego około 5 minut, aż jabłko zmięknie. Można dodać odrobinę wody.
  • Chutney świetnie smakuje z tostami 2. Dodajemy trochę pieprzu, curry i banana. Rozgniatamy widelcem. Wsypujemy rodzynki i gotujemy jeszcze chwilę, aby uzyskać odpowiednią gęstość.

Porady

Chutney można przechowywać w słoiku, w lodówce. Ponieważ nie ma tu dodatku cukru ani tłuszczu, nie powinien jednak stać zbyt długo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy