Chrzanowy żurek na boczku

5 (175 ocen)

Bardzo lubię boczek gotowany w ziołach. Wody z gotowania nie wylewam ale przygotowuję na niej żurek. Jest pyszny!

Składniki:

  • 30-40 dag boczku gotowanego w kawałku
    2 laski toruńskiej
    0,5l butelka żurku
    3-4 łyżeczki chrzanu tartego
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    kilka ziarenek kolorowego pieprzu
    kostka warzywna
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz do smaku
    jajka na twardo
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Chrzanowy żurek na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 2,5 l wody. Do gotującej się wody dodać boczek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i pieprz. Gotować ok 20 minut. Wyjąć boczek i zioła. Boczek odstawić do ostygnięcia, będzie na kanapki ;)
  • 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki (można przesmażyć przed wrzuceniem do żurku). Do zupy wlać żurek, dodać kostkę warzywną, chrzan, kiełbasę, czosnek zmiażdżyć na papkę i zostawić w zupie. Gotować ok 20 minut, pod koniec dodać majeranek, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  • 3. Żurek podawać z jajkiem i posypany natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Chrzan Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować