Chrzanowa ogórkowa z kluseczkami z zsiadłego mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kluski miksuję mikserem, maczaną łyżką we wrzątku odrywam porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję ok. 2-3 minuty, wyjmuje kluski łyżką cedzakową.
2.Bulion doprowadzam do zagotowania, dodaje starte na tarce o dużych oczkach ogórki, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, chrzan, podsmażoną na maśle cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuję ok. 15 minut. Do całości dodaje majeranek oraz zmieszaną mąkę ze śmietaną i doprowadzam do zagotowania, doprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z kluseczkami.
Porady
Tak przygotowaną zupę podaję okraszoną pokrojonym, wytopionym na suchej patelni boczkiem.
Komentarze