Chrzan z jajkami

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

Przepis ten dostałam od mamy, nie może go zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 łyżki chrzanu tartego w słoiku
    3 łyżki chrzanu surowego,
    200g śmietany/ jogurtu naturalnego gęstego,
    2 łyżki majonezu ,
    sól, pieprz,
    trochę cytryny,
    10 ugotowanych jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrzan z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej surowy korzeń chrzanu obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka.
  • 2. Do miski wkładamy żółtka i ucieramy na masę. Dodajemy śmietanę/jogurt gęsty – , 2 łyżki majonezu, 3 łyżki chrzanu świeżego i 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz, cytryny do smaku.
  • 3. Białka kroimy na drobną kostkę i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do słoika i przetrzymujemy do następnego dnia. Po wyjęciu trzeba spróbować i w zależności o potrzeby dodać jeszcze chrzanu, soli, pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować