Chrust wyborny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak wykonany chrust smakuje wybornie. Przepisów mam wiele, lecz akurat z tego robię najczęściej.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    5 dag. masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust wyborny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mąkę zagniatam z żółtkami, masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i sokiem z cytryny na jednolite ciasto. W trakcie zagniatania ciastem uderzam o stolnicę, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Cieniutko je wałkuje, radełkiem kroję paski[2 cm. na 7 cm.], na każdym kawałku robię nacięcie i przez to nacięcie przekładam jeden koniec paska. Chrust smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Osączony chrust z nadmiaru tłuszczu[na papierowym ręczniku], osypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować