Chrust

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sprawdzony babciny przepis. I smak dzieciństwa :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kopiata łyżka masła
    2 płaskie łyżeczki proszku po pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżki spirytusu
    mały kubek śmietany 18% (200 g)
    2 szczypty soli
    7 żółtek
    1 jajko

    plus

    3 kostki smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie już zimne łączymy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut, a po tym czasie tłuczemy je wałkiem lub rzucamy nim mocno o stolnicę przez 10 minut, aby się napowietrzyło. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, tniemy je najpierw na paski o szerokości około 3 cm, a te następnie dzielimy na krótsze mniej więcej 10 cm kawałki. W każdym kawałku na środku robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden z końców, tak aby ciasto się wywinęło. Nie trzymałyśmy się z Babcią ściśle wymiarów, więc każdy nasz chrust miał inną wielkość, ale przez to ciekawej prezentował się na talerzu :) W garnku rozpuszczamy 3 kostki smalcu i gdy się rozgrzeje smażymy na nim chrust, z obydwu stron na zloty kolor. Po wyciągnięciu z garnka chrust układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączył się z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy go cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować