Chruściki na amoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Margarynę posiekać, dodać mąkę i dokładnie zagnieść.
2. Do zagnieconej masy dodać jajka, amoniak, cukier oraz cukier waniliowy i kwaśną śmietanę.
3. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
4. Następnie ciasto wałkujemy na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby.
Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z następnymi kawałkami ciasta.
5. Smażyć na dużym rondlu, na smalcu bądź na oleju słonecznikowym.
6. Do przewracania doskonale nadaje się widelec bądź patyczek do szaszłyków. Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by ociekł z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze