Chrupki z ciecierzycy - karnawałowa zdrowa przekąska

0 (0 ocen)

  • 20 min

"Nie jestem głodna, ale coś bym zjadła..." Też macie czasem ochotę coś "pochrupać"? Ciecierzyca pieczona z przyprawami to idealna propozycja. Szybka, zdrowa i pyszna.

  • 20 min

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy w zalewie
    trzy łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    ulubione przyprawy (u mnie: papryka słodka, ostra, chili, pieprz ziołowy, sól)

Chrupki z ciecierzycy - karnawałowa zdrowa przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody. Czosnek przeciskamy przez praskę (tego takiego dziadka do czosnku..:) ), łączymy z oliwą i przyprawami. Ciecierzycę dokładnie mieszamy z powstałym "sosem" i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy