Chrupiące gofry na kefirze

4.48 (198 ocen)

Najbardziej chrupiące gofry, jakie do tej pory zrobiłam, co najważniejsze,długo tą chrupkość zachowują :) polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 op. budyniu śmietankowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,75 szklanki kefiru
    0,25 szklanki mleka
    4 łyżki oleju
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    bita śmietana do podania
    frużelina truskawkowa do podania


Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Chrupiące gofry na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę pszenną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
    Wlać kefir i mleko (w temperaturze pokojowej) oraz olej, dodać cukier i 2 żółtka. Całość zmiksować.

    Białka ubić ze szczyptą soli w drugiej misce.

    Pianę z białek przełożyć do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką.

    Gofrownicę rozgrzać porządnie, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wlewać chochelkę ciasta i smażyć na rumiano. Gotowe gofry zdjąć na kratkę by odparowały.

    Gofry podawać ciepłe z bitą śmietaną i frużeliną z truskawek (lub innymi ulubionymi dodatkami)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować