CHRUPIĄCE GOFRY

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Lekkie, chrupiące gofry sprawdzą się jako przekąska o każdej porze.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 250 g mąki pszennej
    - 250 ml mleka
    - 1 jajko
    - 1 łyżka cukru
    - 3 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MUS JABŁKOWY
    - 5 jabłek
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry Mus Musy Przekąski

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddziel żółtko od białka.
    Żółtko wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.
    Osobno ubij białko i delikatnie wymieszaj z ciastem.

    2. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

    3. Jabłka zetrzeć na grubym tarku, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier. Nastawić na małym ogniu i dusić do momentu aż zrobi się mus.
    Ciepły mus podawać z goframi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować