Chrupiące francuskie koszyczki z budyniem i owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Przepyszne babeczki z ciasta francuskiego wypełnione kremowym budyniem bananowym i soczystymi owocami - jak z cukierni :)

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - ciasto francuskie - 1 płat
    - budyń bananowy - 1 op
    - mandarynki - 2 szt
    - kiwi - 1 szt
    - żurawina w syropie - 4 łyżki
    - masło - 2 łyżki
    - mleko - 300 ml
    - jajko - 1 szt

Chrupiące francuskie koszyczki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto układamy na podsypanym mąką blacie.

    Połowę mleka gotujemy z masłem.

    W pozostałym rozprowadzamy budyń.

    Wlewamy do gorącego mleka, gotujemy ok. 2 min, ciągle mieszając.

    Odstawiamy do ostudzenia.

    Ciasto kroimy na równej wielkości kwadraty.

    Wkładamy do foremek na muffinki ( silikonowych ).

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

    Przysypujemy odrobiną grochu i wkładamy do gorącego ( 220C ) piekarnika na ok. 15-20 minut.

    Po upieczeniu napełniamy budyniem.

    Dekorujemy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy