CHOWDER Z KUKURYDZY

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Aromatyczny, kukurydziany chowder

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 szkl. makaronu łezki
    250 g kukurydzy z puszki
    1 cebula
    1/3 poru
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    szczypta chilli w proszku
    szczypta imbiru
    1 łyżka mąki
    2 ziemniaki
    1,5 l bulionu warzywnego
    70 ml śmietany
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku

Chowder z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.

    Cebulę obrać i pokroić w mniejsze części. Czosnek i por posiekać. Zeszklić. Przyprawić chilli oraz imbirem. Oprószyć mąką i podsmażyć aż warzywa się zarumienią. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę z porem zalać bulionem. Dodać ziemniaki. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę.

    Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz słodką papryką. Zagęścić śmietaną. Zmiksować. Gotować jeszcze 2 minuty i doprawić w razie potrzeby.

    Podawać z makaronem oraz pietruszką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy