Choinki

0 (0 ocen)

Choinki są do zjedzenia jak i świetną dekoracją na stole.

Składniki:


  • 50 dkg mąka,
    15 dkg cukier puder,
    70 gr masło,
    4 łyżki miód,
    2 szt jajka,
    1 łyżeczka kopiasta proszek do pieczenia,
    2 łyżeczki Przyprawa do piernika Prymat,
    1 łyżeczka cynamon,
    lukier,
    białko,
    cukier puder

Choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić miód z masłem,ostudzić.W misce wymieszać sypkie produkty dodać masło z miodem i roztrzepane jajka.Całość zagnieść i włożyć najlepiej na noc do lodówki.Ciasto wałkujemy dosyć cienko(rośnie w piekarniku) i wykrawamy foremkami gwiazdki od najmniejszej do największej.Dodatkowo wykroić najmniejsze gwiazdki do składania choinki.Piec w 160 st około 15 min.Choinki sklejamy lukrem i najmniejszymi gwiazdkami od największej do najmniejszej.Gotowe choinki polukrować i udekorować.Lukier;białko ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder tyle żeby lukier był lejący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy