Choinki z piernika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasteczka, a do tego piękna ozdoba na świąteczny stół.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg cukru pudru
    1 jajko
    10 dkg masła
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki przyprawy do piernika

    Lukier:
    1 białko
    cukier puder
    sok z połowy cytryny

    Dodatkowo:
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Choinki

Choinki z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, miękkie masło, miód, cukier puder oraz przyprawę do piernika i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy różnej wielkości gwiazdki i układamy je na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni.
    Lukier: białko ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy, dodajemy tyle cukru aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru, na koniec dajemy sok z cytryny.
    Jak ciasteczka przestygną, to smarujemy lukrem i układamy od największych do najmniejszych, aby wyszły nam choinki. Gotowe choinki posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować