"Chocolate Chip Cookies" - ciasteczka z kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

Wszyscy znamy "Chocolate Chip Cookies". Świetnie smakują nie tylko świeże. Ich przygotowanie jest z jednej strony proste, a z drugiej często pojawiają się problemy z konsystencją, smakiem, czy wyglądem.

Składniki:

  • 60 g orzechów makadamia
    200 g czekolady (gorzkiej/mlecznej)
    150 g masła w temp. pokojowej
    1 łyżeczka soli morskiej
    240 brązowego cukru (jasnego)
    75 g jajek ( 3 małe żółtka + dopełniamy białkiem, aby wyszła nam podana waga)
    225 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

"chocolate chip cookies" - ciasteczka z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i czekoladę kroimy na drobne kawałki. Odstawiamy.
    Masło umieszczamy w większej misce i miksujemy ok. 1 minutę. Dodajemy sól, cukier i ponownie miksujemy na gładką masę. Wlewamy jajka, następnie miksujemy ok. 3 minuty.
    Na końcu dorzucamy, orzechy, czekoladę, sodę (rozpuszczoną w kilku kroplach wody) i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy 2 minuty i odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C.
  • 3. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki do ciasteczek, lub do lodów formujemy z ciasta kuleczki i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, aby podczas pieczenia nam się nie złączyły.
  • 4. Pieczemy ok. 12 minut i odstawiamy do ostygnięcia na metalowej kratce.

Porady

*Można również umieścić kawałki czekolady na wierzchu ciasteczek, już po ułożeniu na papierze. Efekt wizualny jest jednak zdecydowanie lepszy, gdy użyjemy do tego specjalnych kuleczek czekoladowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować