Chłodnik z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

Pieczone pomidory są pyszne. Są pyszne i ciepłe i zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    główka czosnku
    1 cebula
    1 ostra papryczka - dałam jalapeno
    parę gałązek ziół - tymianek, szałwia,
    sól, pieprz,
    oliwa z oliwek

    do podania:
    dowolne pesto

Chłodnik z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xuyw0a 1. 1. Umyte pomidory przekroić na połowy, ułożyć na blaszce, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Obok położyć nieobrana cebulę i główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 45 - 60 min .
  • 2. 2. Po tym czasie pomidory włożyć do blendera, dodać papryczkę, wyciśnięty upieczony czosnek i upieczoną cebulę - obraną. Zmiksować.
  • 3. 3.Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta rozrzedzić zimną wodą lub zimnym bulionem. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić przed podaniem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy