Pieczone pomidory są pyszne. Są pyszne i ciepłe i zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki.
Chłodnik z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Umyte pomidory przekroić na połowy, ułożyć na blaszce, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Obok położyć nieobrana cebulę i główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 45 - 60 min .
2.2. Po tym czasie pomidory włożyć do blendera, dodać papryczkę, wyciśnięty upieczony czosnek i upieczoną cebulę - obraną. Zmiksować.
3.3.Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta rozrzedzić zimną wodą lub zimnym bulionem. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Komentarze