Chłodnik z botwinki ,rzodkiewki i ogórka zielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać.
Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić. Liście z łodyżkami również drobno pokroić.
Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody.
Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka.
Następnie zdjąć z ognia wystudzić.
Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek.
Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce.
Komentarze