Chłodnik z botwinki ,rzodkiewki i ogórka zielonego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny chłodnik z botwinki z dodatkiem ostrej rzodkiewki i pysznego świeżego ogórka.
Chłodnik dobrze schłodzony szybko znika z miseczek.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • botwinka 1 większy pęczek lub 2 mniejsze pęczki,
    kefir 500 ml,
    śmietana 18% 250 ml,
    ogórek zielony 1 szt,
    rzodkiewki 1/2 pęczka,
    ząbek czosnku,
    koperek 1/2 pęczka,
    sok z cytryny,
    jajka 2 - 3 szt ( ugotowane na twardo)
    cukier około 1/2 łyżeczki,
    sól i pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Sok Jajko

Chłodnik z botwinki ,rzodkiewki i ogórka zielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka zielonego 1. Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać.
    Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić. Liście z łodyżkami również drobno pokroić.
    Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody.
    Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka.
    Następnie zdjąć z ognia wystudzić.
    Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek.
    Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce.

    Podawać z ćwiartkami jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować