Chłodnik z botwinką

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Pyszny, pełen warzyw i .....ma piękny kolor

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 pęczek botwinki
    - 2 młode buraczki
    - pęczek rzodkiewek
    - 1/2 łodygi rabarbaru
    - garść świeżego szpinaku
    - 1 ogórek
    - 1/2 pęczka koperku
    - 1/2 pęczka szczypiorku
    - 3 jajka ugotowane na twardo
    - 400g maślanki
    - 400g kefiru
    - 400 g zsiadłego mleka
    - 200g śmietany 12%
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Do 250ml wrzącej, osolonej wody wrzucić botwinkę i buraczki, dodać pokrojony w kostkę rabarbar, gotować ok. 10 minut do miękkości, wrzucić na chwilę umyty szpinak, odstawić do wystygnięcia. Szczypiorek, koperek posiekać. Ogórek, rzodkiewki, jajka pokroić w kostkę. Połączyć kefir, maślankę, zsiadłe mleko, śmietanę, dodać przygotowane składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować