Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym roku spróbowałam i zrobiłam jak się okazało pyszny chłodnik truskawkowy z mini ptysiami. Połączenie nieco zaskakujące, wiem, jednak ciekawe w smaku. Chłodnik truskawkowy zachwycił mnie swoją prostotą i łatwością wykonania.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
    300 g truskawek
    150 g cukru
    ptysie
    250 g ml wody
    180 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 jajka(temperatura pokojowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Ptysie

Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na ptysie: Wodę i masło roztapiamy. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy trzepaczką bardzo energicznie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Studzimy.
    Chłodnik: Truskawki myjemy. Do garnka z grubym dnem wkładamy truskawki, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Krótko mieszamy, aby truskawki lekko zmiękły. Studzimy. Miksujemy na gładki krem(można również przetrzeć przez sitko, aby nie było czuć pestek). Do wystudzonego musu dodajemy jogurt. Całość mieszamy.
    chłodnik truskawkowy podajemy z mini ptysiami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować