Smaczny,zdrowy i łatwy do zrobienia,idealny na ciepłe dni.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
jeden spory pęczek botwinki
1 burak ćwikłowy
pół litra bulionu
sok z połowy cytryny
1-2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
3 ogórki gruntowe
pół litra kefiru(maślanki,jogurtu naturalnego)
200 g śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku
ugotowane jajka na twardo
Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczka umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy kroimy drobno liście i łodygi na ok.0,5 cm paseczki wrzucamy do osobnej miski,zalewamy szkl. gorącej wody,wyciskamy sok z cytryny(sok z cytryny dla smaku i dla zachowania koloru),całość wrzucamy do garnka,gotujemy na małym ogniu 10 min.
Odstawiamy na bok do wystygnięcia,mieszamy razem kefir ze śmietaną.
Ogórki myjemy i obieramy,ścieramy na tarce( lub kroimy na mniejsze kawałki,starłam na tarce w słupki),koperek i zieleninkę siekamy nożem,czosnek przeciskamy przez praskę.
Do wystudzonej botwinki wlewamy wymieszany kefir ze śmietaną,wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,dajemy sól i pieprz do smaku,całość dokładnie mieszamy,następnie dodajemy startego ogórka i posiekaną zieleninkę,jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godz.żeby smaki się przegryzły.
Ugotować jajka na twardo.
Gdy chłodnik się przegryzie,można nakładać na talerze i podawać z ułożonym jajkiem na wierzchu.
Porady
Do chłodnika można również dodać rzodkiewkę startą na tarce.
Komentarze