Chłodnik Litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczny,zdrowy i łatwy do zrobienia,idealny na ciepłe dni.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jeden spory pęczek botwinki
    1 burak ćwikłowy
    pół litra bulionu
    sok z połowy cytryny
    1-2 ząbki czosnku
    pęczek szczypiorku
    pół pęczka koperku
    3 ogórki gruntowe
    pół litra kefiru(maślanki,jogurtu naturalnego)
    200 g śmietany 18 %
    sól i pieprz do smaku
    ugotowane jajka na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka Buraczki

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczka umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy kroimy drobno liście i łodygi na ok.0,5 cm paseczki wrzucamy do osobnej miski,zalewamy szkl. gorącej wody,wyciskamy sok z cytryny(sok z cytryny dla smaku i dla zachowania koloru),całość wrzucamy do garnka,gotujemy na małym ogniu 10 min.
    Odstawiamy na bok do wystygnięcia,mieszamy razem kefir ze śmietaną.
    Ogórki myjemy i obieramy,ścieramy na tarce( lub kroimy na mniejsze kawałki,starłam na tarce w słupki),koperek i zieleninkę siekamy nożem,czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do wystudzonej botwinki wlewamy wymieszany kefir ze śmietaną,wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,dajemy sól i pieprz do smaku,całość dokładnie mieszamy,następnie dodajemy startego ogórka i posiekaną zieleninkę,jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godz.żeby smaki się przegryzły.
    Ugotować jajka na twardo.
    Gdy chłodnik się przegryzie,można nakładać na talerze i podawać z ułożonym jajkiem na wierzchu.

Porady

Do chłodnika można również dodać rzodkiewkę startą na tarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować