Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml kefiru
    250 ml zsiadłego mleka
    250 ml kwaśnej śmietany 18%
    1 pęczek botwiny
    2 buraki
    1 świeży ogórek
    0,5 pęczka rzodkiewki
    0,5 pęczka szczypiorku
    0,5 pęczka koperku
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki octu spirytusowego
    sól, pieprz, cukier - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik litewski 1. Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Chłodnik litewski 2. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem.
  • Chłodnik litewski 3. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy.
  • Chłodnik litewski 4. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy.
  • Chłodnik litewski 5. Proponuję dodać dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki ”przegryzą” się nieco. Podajemy na zimno z dodatkiem jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować