Chłodnik litewski

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiająca zupka z Litwy

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
    pęczek rzodkiewki
    pęczek szczypiorku
    pęczek koperku
    ogórek
    1,5l wody
    800ml kefiru
    400ml śmietany
    pół soku z cytryny
    sól, pieprz, cukier
    3 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować 1,5l wody.
    Dodać obrane i pokrojone buraczki i sok z cytryny, a po kilku minutach resztę drobno pokrojonej botwinki i gotować całość do miękkości. Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem. Ostudzić.
  • 2. Rzodkiewki, ogórka, koperek i szczypiorek pokroić drobno i dodać do botwinki.
  • chłodnik 3. Do warzyw dodać kefir i śmietanę. Wymieszać całość. Podawać z jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować