Chlebowe zapiekanki

0 (0 ocen)

  • 45 min

z jednego bochenka wyjdzie nawet 5 zapiekanek

  • 45 min

Składniki:

  • 1 cały bochenek chleba
    0,5 kg pieczarek
    ser żółty
    1 średnia cebula
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    łyżkę oleju
    ketchup

Chlebowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
  • obrana i posiekana 2. Cebule obieramy i siekamy.
  • dusimy razem 3. Pieczarki i cebule dajemy na patelnię z olejem i podduszamy oraz doprawiamy sola i pieprzem i dusimy pod przykryciem.
  • wykrywamy zapiekanki wzdłuż 4. Z chleba wzdłuż wykrawamy kromki o grubości do 2 cm.
  • nakładamy pieczarki 5. Uduszone pieczarki nakładamy na chleb a na końcu polewamy każdą zapiekankę wytrąconą wodą z pieczarek i cebuli.
  • gotowe do zapiekania 6. Posypujemy ziołami prowansalskimi i nakładamy ser albo starty albo w plasterkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Wyciągamy jak ser się stopi.

Komentarze

Podobne przepisy