Cynamonowe bułeczki z mąki chlebowej na późne śniadanie lub do kawy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania
8 g drożdży instant
1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta
250 ml napoju sojowego lub migdałowego
100 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży. Od tamtej pory wolę taką metodę. Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam około 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoiło swoją objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam na 1 cm prostokąt. Wierzch rozwałkowanego ciasta posmarowałam niewielką ilością oleju i sitkiem posypałam cynamonem i kardamonem. Następnie rozłożyłam posiekane orzechy wraz z żurawiną. Całość zrolowałam, pocięłam na 2 cm ciastka. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 35 mint w 180 stopniach C.
Komentarze