Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cynamonowe bułeczki z mąki chlebowej na późne śniadanie lub do kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania
    8 g drożdży instant
    1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta
    250 ml napoju sojowego lub migdałowego
    100 ml oleju rzepakowego
    szczypta soli

    1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego
    garść orzechów włoskich
    garść suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży. Od tamtej pory wolę taką metodę. Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam około 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoiło swoją objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam na 1 cm prostokąt. Wierzch rozwałkowanego ciasta posmarowałam niewielką ilością oleju i sitkiem posypałam cynamonem i kardamonem. Następnie rozłożyłam posiekane orzechy wraz z żurawiną. Całość zrolowałam, pocięłam na 2 cm ciastka. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 35 mint w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować