Chlebek orkiszowy z kiełbaską

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chlebek. Chleb przygotowałam z mąki orkiszowej oraz mąki z krzycy. Do ciasta dodałam podsmażoną kiełbaskę. Wyszło pyszne i aromatyczne pieczywo. Polecam.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kiełbasy
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    2,5 szkl mąki orkiszowej
    0,5 szkl mąki z krzycy
    1 op suszonych drożdży ( 7 g )
    1 łyżka suszonej cebuli w płatkach
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    szczypta cukru
    keksówka 22 x 8 x 7
    papier do pieczenia
    zimna woda
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek orkiszowy z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażany na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej kiełbaski wsypujemy paprykę i smażymy razem przez chwilę. Odstawiamy.
    Do miski wsypujemy przesiane mąki i suche drożdże, sól, cukier, suszoną cebulę. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Miskę przykrywamy ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować