Chlebek wielkanocny

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 20 min

W moim domu gości na świątecznym stole od wielu lat. Najlepiej smakuje z masłem.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 35 dag mąki
    1/4 szkl. mleka
    3 dag drożdży
    6 dag cukru
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    łyżeczka masła
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka startej skórki z cytryny
    żółtko
    pisanka
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 1/2 łyżeczki cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, sól, rozczyn, wbijamy jajka (jedną nieuszkodzoną połówkę skorupki zachowujemy) i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, skórkę z cytryny i ponownie wyrabiamy.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, kilkakrotnie uderzamy nim o stolnicę. Na posypanej mąką stolnicy formujemy wałek o śr. 5 cm.
  • 3. Z części wałka formujemy pierścień. Wkładamy do posmarowanej masłem tortownicy (śr. 15 cm). Na pierścieniu układamy 2 kolejne o coraz mniejszych średnicach. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Suchą połówkę skorupki układamy na wierzchu pierścieni. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. W miejsce skorupki wkładamy pisankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować