Tradycyjne ciasto, którego zaczyn od wielu lat przechodzi z rąk do rąk. Ciasto jest niepowtarzalne w smaku. Wersja dla tych którzy nie dostali zaczynu.
Składniki:
Zaczyn:
po 1/3 szkl:
mąki, cukru i mleka.
Ciasto:
ok.750 g cukru
ok.500ml mleka
ok.500g mąki
250 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
2 jabłka
2-3 garście rodzynek
2 garście suszonej żurawiny
100g gorzkiej czekolady
po 1/2 łyżeczce soli i cynamonu
Chlebek watykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Składniki na zaczyn dodajemy do dużej szklanej miski, mieszamy i dostawiamy w pokojowej temperaturze przykryte ściereczką na 3 dni.
2.Dzień 1 Poniedziałek:
Dodajemy 250g cukru - NIE MIESZAMY
Dzień 2 Wtorek:
dodajemy 250 ml mleka - NIE MIESZAMY
dzień 3 Środa:
dodajemy 250g mąki - NIE MIESZAMY
Dzień 4 Czwartek:
Mieszamy rano, w południe, wieczorem
Dzień 5 Piątek:
Dodajemy 250 g cukru - NIE MIESZAMY
Dzień 6 Sobota:
Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich rozdajemy ludziom dobrej woli.
Dzień 7 Niedziela:
Dodajemy 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 2łyżeczki proszku do pieczenia,rodzynki, pokrojoną czekoladę, 2 starte jabłka 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach, w dowolnej formie.
Komentarze