Chlebek Watykański

4.93 (202 ocen)

Tradycyjne ciasto, którego zaczyn od wielu lat przechodzi z rąk do rąk. Ciasto jest niepowtarzalne w smaku. Wersja dla tych którzy nie dostali zaczynu.

Składniki:

  • Zaczyn:
    po 1/3 szkl:
    mąki, cukru i mleka.

    Ciasto:
    ok.750 g cukru
    ok.500ml mleka
    ok.500g mąki
    250 ml oleju
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    2 jabłka
    2-3 garście rodzynek
    2 garście suszonej żurawiny
    100g gorzkiej czekolady
    po 1/2 łyżeczce soli i cynamonu
Wystaw ocenę:

4.93 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chlebek watykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Składniki na zaczyn dodajemy do dużej szklanej miski, mieszamy i dostawiamy w pokojowej temperaturze przykryte ściereczką na 3 dni.
  • 2. Dzień 1 Poniedziałek:
    Dodajemy 250g cukru - NIE MIESZAMY
    Dzień 2 Wtorek:
    dodajemy 250 ml mleka - NIE MIESZAMY
    dzień 3 Środa:
    dodajemy 250g mąki - NIE MIESZAMY
    Dzień 4 Czwartek:
    Mieszamy rano, w południe, wieczorem
    Dzień 5 Piątek:
    Dodajemy 250 g cukru - NIE MIESZAMY
    Dzień 6 Sobota:
    Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich rozdajemy ludziom dobrej woli.
    Dzień 7 Niedziela:
    Dodajemy 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 2łyżeczki proszku do pieczenia,rodzynki, pokrojoną czekoladę, 2 starte jabłka 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu.
    Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach, w dowolnej formie.

Porady

CIASTO NIE LUBI METALU.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować