Chlebek pita - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.
Komentarze